Strategie-stretch

De termen strategie en behoefte leerde ik kennen in mijn trainingen verbindende communicatie (met dank aan Walk Your Talk).

Een strategie is een manier om een behoefte te vervullen. Een behoefte is kort gezegd: iets wat je belangrijk vindt, zoals authenticiteit, veiligheid, ontspanning, vrijheid, samenwerken, creativiteit, orde, balans, … . Voor een behoefte zijn er verschillende strategieën om ze in te vullen, maar vaak grijpen we naar onze lievelingsstrategie en zien we geen andere mogelijkheden dan die. En vaak halen we behoefte en strategie door elkaar.

Zit je vast en zie je geen uitweg meer? Ga dan naar de behoefte en onderzoek verschillende manieren om ze in te vullen.

Stretch als het ware je strategieën.

Een voorbeeld om het te duiden:

Ik heb behoefte aan ontspanning.

Strategieën om deze behoefte te vervullen zijn: wandelen, mediteren, een boek lezen, … . Mijn lievelingsstrategie is echter koersfietsen. Door mijn zwangerschap gaat dit niet meer (mijn buikje zit in de weg). Ik zou me daar kunnen bij neerleggen. Maar dan geraakt mijn behoefte aan ontspanning niet meer vervuld.

Ik kan ook mijn strategieën stretchen en verder dan mijn lievelingsstrategie kijken. Door met mijn elektrische fiets te gaan rijden bijvoorbeeld, vervul ik ook deze behoefte, ook al is het niet mijn favoriete manier.

Als je voorbij je lievelingsstrategie kan/durft kijken, kom je als vanzelf tot een oplossing en tot verbinding.

Ik geloof dat de strategie-stretch oefening in een ouder/kind relatie veel spanning kan wegnemen. Bijvoorbeeld in situaties dat we als ouder/kind eenzelfde behoefte hebben. Maakt het dan uit met welke strategie wie de vervullen? Soms wel natuurlijk, als het gaat over veiligheid, gezondheid, … . Maar als je bereid bent om voorbij je lievelingsstrategie te kijken (en koppigheid of oogkleppen wat aan de kant schuift), dan kom je vanzelf tot een oplossing die voor beide ok is en daarmee ook tot verbinding.

Ik denk ook dat veel vrouwen/mama’s meer me-time zouden hebben, als ze dit zouden toepassen 🙂

En partners elkaar sneller zouden vinden als ze het vervullen van de behoefte bovenop de strategie waarmee ze dat willen doen, zetten.

Ik nodig jullie dus uit tot een strategie-stretch challenge 🙂

Want:

Gelijk hebben of gelukkig zijn?

Gelijk hebben of in verbinding blijven?

Het kan niet allebei… Waar kies jij voor?

 

Liefs, Hade

Over de auteur

Hade Cools

Spiegelcoach en bewustzijnsgids - DRAAGjeKRACHT als vrouw in àl jouw rollen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}