Je kan jezelf en je kind leren omgaan met gedachten en bewust kiezen naar welke gedachten je luistert.

We hebben allemaal wel een Kwebbelaar in ons hoofd. diegene die overal commentaar op heeft en zonodig zijn mening moet verkondigen.

Of een Grompot, diegene die alles veroordeelt en beoordeelt, die je vooral klein wil houden en nogal negatieve praat uitslaat. Je bent Grompot misschien liever kwijt dan rijk, maar toch heeft die ook een functie, hij is er namelijk om je te beschermen. Alleen is hij soms een beetje over-beschermend en houdt hij ons tegen om te groeien. Dan mag je hem gerust zeggen: Grompot, bedankt voor je stem, maar nu luister ik even niet naar je.

En dan heb je die stem, die vaak het stilst van al klinkt, de stem van je Hart. Hartje wordt vaak overwoekerd door Grompot en Kwebbelaar. Om Hartje te horen, moet je het dus eerst eens stil maken en Grompot en Kwebbelaar vriendelijk vragen om in plaats van te roepen, wat te fluisteren.

Je kind bewust maken van die verschillende soorten gedachten door middel van personages, kan helpen. Je kan ook oefenen, samen met je kind, om Hartje haar stem luider te laten klinken: Maak het stil en leg je hand op je hart, want dat is Hartje haar huisje. Hartje spreekt in zinnen als: “Het komt goed. Doe maar, het lukt je wel. Ik mag bang zijn, dat is normaal.”

Of geef Hartje bewust aandacht, als ze spontaan komt vertellen: “ik ben dankbaar, ik zal dit kunnen, ik ben trots, … “ dat is Hartjes-taal 🙂

Kinderen spreken tegen zichzelf met de taal die ze in hun omgeving opvangen. Het is dus als ouder belangrijk om ook jouw Hartje voldoende spreekruimte te geven, zodat je kind leert contact maken met zijn of haar Hartje.

Dus ook hier weer: het heeft geen zin om je kind iets te leren dat je zelf niet voorleeft. Bewust ouderschap start met zelf bewust zijn… .

Over de auteur

Hade Cools

Spiegelcoach en bewustzijnsgids - DRAAGjeKRACHT als vrouw in àl jouw rollen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}