Een belangrijke schakel in afgestemd opvoeden voor mij, is afstemming op/bij mezelf.

Ik kan afstemmen op de noden van mijn kinderen, maar kan er onmogelijk aan tegemoet komen, als ik geen rekening houd met mijn eigen noden. En weten wat mijn behoeften zijn, daar begint het mee.

Ik kan afstemmen op hun emoties en tranen met open armen ontvangen.
Maar ook mijn eigen gevoelens krijgen ruimte. En nog belangrijker: ik kan ze inzetten als kompas om dingen bij te sturen bij mezelf.

Ik kan voorbij hun woorden en gedrag kijken naar wat er onder zit. Maar kan ook mijn eigen triggers vertalen naar de stukjes die in mij geraakt worden. En daar dan eigenaarschap voor nemen, zonder de lading ervan te projecteren op mijn kinderen of mijn partner.

(toegegeven, niet altijd, soms ga ik ook nog eens de mist in…)

Ik kan zonder oordeel ongepast gedrag van mijn kind plaatsen (ja, ook als ze eens slaan of nijpen). Maar ben me even zeer bewust van de oordelen naar mezelf toe. En hoe ik omga met oordelen van anderen of naar anderen.

Ik heb de intentie om mijn kinderen alle kansen geven om te “falen” en van daaruit te groeien. Want zo sta ik zelf in het leven: alles is een groeikans.

Ik pamper hen niet en los niet alles op voor hen. Want mijn diepste verlangen is dat ze als bewuste en zelfstandige volwassenen door het leven kunnen gaan, hun eigen keuzes durven en kunnen maken, hun eigen waarheid spreken en voorleven.

En daarom, spreek ik zelf ook mijn waarheid, maak ik zelf ook keuzes, tegen de stroom in. Iets met voorleven, weet je wel.

Bovenstaande zijn allemaal zaken waar we mee aan de slag gaan in mijn groeitraject.
Wil je, vanuit afstemming op jezelf, ook beter en moeitelozer afstemmen op je kinderen?

Vraag dan je gratis groei-sessie aan via deze link.

Over de auteur

Hade Cools

Spiegelcoach en bewustzijnsgids - DRAAGjeKRACHT als vrouw in àl jouw rollen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}