Een conflict ontstaat op strategie-niveau, zelden op behoefte niveau. Je kan het dus perfect oneens zijn met elkaar, zonder de verbinding te verbreken.

In plaats van te oordelen, in de tegenaanval te gaan of te argumenteren… (swipe voor voorbeelden hiervan): probeer eens empathisch te luisteren…
Want wat ik ervaar is dat ook in deze situaties: “Onbekend is onbemind” geldt.
Mensen zijn soms wat ongemakkelijk bij andere methodes, enerzijds omdat ze het niet kennen, anderzijds omdat ze dan misschien twijfelen aan hoe zij het gedaan hebben.

Enkele voorbeeldzinnen:
👉Als ik je hoor zeggen dat we onze kinderen rotverwend gaan maken, ben je dan bezorgd? Omdat je het belangrijk vindt dat ze opgroeien tot zelfstandige volwassenen die zelf dingen kunnen oplossen?

👉Als ik je hoor zeggen dat vallen niet erg is en zijn knie geen pijn doet, ben je dan wat ongemakkelijk bij het huilen? Omdat je het leuker vindt, om ons kindje blij te zien?

👉Ik hoor je zeggen dat we wat strenger moeten zijn. Ben je dan bezorgd, omdat je denkt dat onze kinderen niet gaan luisteren en wij het onszelf moeilijk maken als ouders zo?

👉Als ik je zie fronsen, omdat wij stukjes geven in plaats van papjes, ben je dan wat ongemakkelijk, omdat je deze methode niet zo goed kent? En misschien wat bezorgd over of ons kindje wel genoeg zal eten?

Misschien voel je ruimte om een gesprek aan te gaan, over die verschillen in strategieën.

De vraag stellen in plaats van het gewoon te doen, kan ook al veel verschil maken in het het aankomt:
👉Is het OK als ik je even vertel, waarom wij het zo doen?
👉Weet je, wij vinden het ook belangrijk dat onze kinderen zelfstandig worden en zelf dingen kunnen oplossen. Wil je horen waarom wij denken dat deze strategie daartoe bijdraagt?

💝Deze post naar aanleiding van de Q&A van mijn groeitraject gisteren. Daar gingen we heel concreet aan de slag met verschillende cases “uit het leven gegrepen” en hoe we verbindende communicatie konden toepassen.

Wil jij ook in verbinding leren relateren? Via de link in mijn bio, kan je een gratis groei-sessie aanvragen. Daarin luister ik naar jouw uitdagingen en verlangens en vertel ik welke mogelijkheden ik voor je zie!

Over de auteur

Hade Cools

Spiegelcoach en bewustzijnsgids - DRAAGjeKRACHT als vrouw in àl jouw rollen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}